Antoni Sacarés (Sóller, 1965) és Secretari General de FSIE de les Illes Balears. Parlam amb ell sobre el model d’escola que defensa FSIE.
L’escola concertada és elitista?
Aquest és un “mantra” que fa mal a l’escola concertada i s’ha de desmentir. En primer lloc quan parlam d’escola concertada parlam d’una forma de finançament i no d’un model educatiu en sí mateix. En realitat cada centre concertat pot tenir el seu model educatiu, i obviament, el mateix passa amb els centres públics.
En segon lloc hem d’analitzar el terme elitista. “Elitista” vol dir que no tothom hi pot accedir? Si és així, hem de revisar el motiu. En realitat, no existeix cap centre on tothom hi pugui accedir. Te pos dos exemples: un centre especial per esportistes d’aquests que anomenam “d’alt rendiment”. Hi pot anar tothom? És elitista? Un altre exemple: el batxillerat internacional impartit a instituts públics: hi pot accedir qualsevol? És elitista?
Per tant, una vegada revisat el terme, el que sí hem d’exigir als centres concertats i a l’Administració pública és que cap família que vulgui accedir a un centreen quedi fora per motius econòmics.
Per què defensa FSIE el sistema de l’escola Concertada?
Perquè és un sistema que permet a les famílies la llibertat d’elecció de centre. És a dir, amb aquest funcionament hi ha una major diversitat de centres amb diferents idearis i models educatius i, per tant, les famílies poden cercar el que s’adapta més al que creuenquè és el millor per als seus fills. Si a més de l’escola pública sols existissin els centres privats, moltes famílies no podrien optara l’elecció d’aquests centresper una qüestió econòmica.
Hi ha formes de pensament quedefensen la no existència de concerts educatius i que s’obliden que limiten el dret a escollir a les famílies amb una econòmia humil, ja que aquestes famílies no podrien pagar una escola privada. (Sembla com si als defensors d’aquest model de pensament els fes por la llibertat).
Defensa FSIE el Sistema de Concerts perquè les escoles concertades surten més barates?
Evidentment no, però deixam que t’ho expliqui: Que l’escola concertada surt molt més econòmica a l’Administració, a dia d’avui, és un fet incontestable. Ara bé, no volem que la nostra existència es basi en aquest fet. Pensam que els concerts educatius han d’existir per poder exercir la llibertat de les famílies.
Pensa que uns dels motius perquè l’escola concertada “surt més barata” i que FSIE, com a sindicat, lluita per eliminar-los, són els salaris més baixos i la major quantitat d’hores lectives que fa el professorat de secundària. (Actualment un professor de secundària de la concertada cada mes fa una setmana més d’hores lectives que un de pública).
Per altra banda, un altre motiu és que la quantitat de recursos destinats a l’adequada atenció a l’alumnat no són els mateixos que a la pública. Evidentment des de FSIE demanam la igualtat perquè cap alumne de concertada o pública es quedi sense els recursos que necessiti.No podem entendre que s’hagi de donar el mateix servei que la pública però amb manco recursos.
En qualsevol cas, en el cas de que s’igualassin aquestes condicions l’administració sempre tendrà un estalvi, especialment per les infraestructures. Pensa quants edificis ha deixat de construir l’Administració i quin estalvi de manteniment genera.
Tot i això sense oblidar la realitat de què,a dia d’avui, la xarxa concertada representa un gran estalvi als pressuposts públics.
FSIE s’oposa a la pública?
De cap de les maneres! El nostre principi és el de complementarietat de les dues xarxes. Dins aquesta complementarietat qui ha de fer l’elecció és cada família quan matricula els seus fills. Per tant, són les famílies que decideixen amb la matrícula “real” un centre o un altre.
A FSIE pensam que no hi ha dos models: Públic o Concertat; com he dit abans, és una equivocació pensar que tots els centres públics són iguals o que totes les escoles concertades són iguals.
Defensam que els dos sistemes han de ser complementaris, el sistema de subsidarietat (que FSIE rebutja i que altres defensen) entén que la concertada ha d’existir en els casos que la pública no pugui donar cobertura suficient.
FSIE s’oposa rotundament al sistema de la subsidarietat ja que entenem què l’existència dels concerts depèn de la voluntat de les famílies. I una altra cosa, no oblidem que en tots els casos demanam una escola de qualitat tant pel sistema públic com pel concertat. No pot ser que prestant el mateix servei d’interès públic uns ofereixin més qualitat que els altres.
La concertada pot elegir els seus alumnes?
No, just al revés. Són les famílies queelegeixen el centre. De fet la normativa no permet altra cosa.
Però com ho faríeu en els casos en què els centres no poden respondre a totes les sol·licituds que tenen de matrícula?
Sabem que l’exercici de la lliure elecció no es pot exercicir en el 100% dels casos. Per això l’Administració elabora uns criteris que serveixen per saber qui tendrà preferència en l’elecció. Aquests criteris són d’obligat compliment a tots els centres sostinguts amb fons públics.
Dit això, és clar que encara que no tothom pugui satisfer la voluntat d’elecció de centre, sempre serà millor que un 90% de les famílies es quedi amb el centre elegit –i tengui la possibilitat d’elecció- que no passar a que ningú pugui elegir.